Az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola nagy hangsúlyt fektet a szlovák nyelv tanítására és elsajátítására a tanórák keretén belül, illetve azon kívül is. A szlovák nyelv így hosszú évek óta azon tantárgyak egyike, amelyben tanulóink jelentős sikereket érnek el.

Nyitra közelsége számos kulturális lehetőséget nyújt számunkra. kepFigyelemmel követjük az Andrej Bagar Színház repertoárját, a szlovák kortárs szerzők munkásságát, továbbá Nyitra vidékének minden kulturális megmozdulását. A múlt héten iskolánk diákjai év végi mozilátogatáson vettek részt. A Cinemax nyitrai stúdiójában óriási élményként éltük meg az Egy marék játékgolyó (szlovák fordításban Z Paríža do Paríža) című filmet.

A mozilátogatást rendhagyó szlovákóra előzte meg, ahol minden osztályból egy tanuló beszámolót készített a regényről, és megismerkedtünk a filmről megjelent kritikákkal, recenziókkal.

A könyv írója Josepf Joffo, 1931-ben született francia szerző. Az Egy marék játékgolyó c. önéletrajzi művet édesapja emlékére írta meg. A műben szereplő kisfiú, Joseph, maga az író. A történet Párizsban és a francia Azúr-parton játszódik 1941-1944 között. Szerzője egy párizsi borbély, aki saját gyermekkorát eleveníti fel, amikor a Franciaországot megszálló hitlerista hadigépezet megkezdte a franciaországi zsidók elhurcolását. A Párizsban élő zsidó család tagjai menekülnek. Kis hősünk, Joseph és egy évvel idősebb bátyja, Maurice számtalanszor kerülnek életveszélybe. Okosságuk, ügyességük, néhány önzetlen felnőtt és a szerencse révén mégis megmenekülnek. Veszélyes kalandjaik közepette megcsodálhatjuk gyermeki kedélyüket, életrevalóságukat és furfangosságukat.

Külön említést érdemel a rendezés is (Christian Duguay), hiszen szebbnél szebb tájakra repít el minket a film, melynek nagy részét Prágában és Žatec vidékén forgatták.

A filmet ugyan cseh szinkronnal vetítették, de elmondhatjuk, hogy csak az első 10 percben kellett jobban odafigyelni a nyelvi fordulatokra, hiszen a sok gyakorlásnak köszönhetően ügyesen boldogultunk a cseh nyelvvel is.

A mozilátogatást követő tanórán műelemzésre került sor. Az elsajátított tudásanyag párosult az élménnyel, így könnyen elemeztük a filmet és a regényt is. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy a filmet nagyon hasznosnak és tanulságosnak tartom, és jó szívvel ajánlom minden középiskolásnak. A mozilátogatásért külön köszönet jár iskolánk szlovák szakos tanárnőjének, Balkó Andreának, aki különféle programokkal kedveskedik iskolánk diákjainak. Reméljük, még sok ilyen élményben lesz részünk.

A téma számunkra azért is fontos, mert iskolánk háromévente szervez tanulmányi kirándulást Auschwitzba, így a film adta élmény mindenképp hozzásegít a látottak megemésztéséhez, feldolgozásához. Az auschwitzi tanulmányi kirándulást a jövő évben szeretnénk újra megvalósítani.

                                                             Sádovsky Veronika, 2. évfolyam

                                           Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola, AlsóbodokCopyright © 2006-2019 Magyar Tannyelvű Magán-Szakközépiskola. Minden jog fenntartva.