logo autobus 80x80Iskolánk meghívást kapott a Rákóczi Szövetség által idén 19. alkalommal meghirdetett "Felvidéki séták" elnevezésű programra, amelyet középiskolai ifjúsági szervezeteik számára szerveztek meg. A program célja a felvidéki városok, várak magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékhelyeinek felkeresése és megismerése.

felvidekisetak 01 tnAz idei "séták" célpontjai a felvidéki bányavárosok és a Szepesség meglátogatása volt. Az eseményre 2016. május 20-22. között, egy szép napfényes hétvégén került sor. A Rákóczi Szövetség 9 magyarországi és 7 felvidéki iskola diákjait és tanárait, összesen 90 főt látott vendégül ezen az alkalmon. Iskolánk is 6 fővel, 5 diákkal és egy kísérő tanárral képviseltette magát. Az első osztályos Gyepes Bogit, Imre Veronikát, Andel Lajost és a másodikos Dimitrov Petit és Krecsmer Raymondot Kovács István magyar- és történelemtanár kísérte el.

Péntek reggel indultunk Alsóbodokról, Nyitrán vonatra ültünk, majd Érsekújváron keresztül eljutottunk Komáromba, ahol csatlakoztunk a többi felvidéki utastársunkhoz. Ők a zselízi, a nagymegyeri, a komáromi, az ipolysági és a dunaszerdahelyi gimnáziumokból és középiskolákból érkeztek. Dél környékén érkeztek az autóbuszok, gyors eligazítás, majd a Szent István-szobor és az Esterházy János-emléktábla megkoszorúzása után útnak indultunk Selmecbánya felé.

felvidekisetak 02 tnSelmecbányán volt az első megállónk. Itt a gyönyörű barokk Kálváriát tekintettük meg, ami a 18. században egy meredek vulkáni kúpra épült, gyönyörű kilátást biztosítva a városra és környékére. Utunk Besztercebányára folytatódott, ahol a szemet gyönyörködtető sétányon a főtér szépségeit csodáltuk meg a város híres épületeivel együtt. Este volt már, mikor a Tátra hegyei alatt elhaladva Késmárkra érkeztünk, ahol mindkét éjjel a szállásunk volt egy középiskolai kollégiumban. A vacsora, a regisztráció és a szobák elfoglalása után a diákok egy ismerkedős-közösségi esten, míg a tanárok egy kis esti sétán vettek részt.

Második napunkon, szombaton, a templomoké és a Görgey-családé volt a főszerep. A reggeli után Toporc volt a célpontunk, ahol a Görgey-család régi kastélya áll, sajnos nagyon is leromlott állapotban. A falu temetőjében a nagynevű család tagjainak sírját koszorúval tiszteltük meg. Utunk Csütörtökhelyre, a Szent László-templom Szapolyai-kápolnájához vezetett. Az ebédidő már Lőcsén ért minket, ahol a román-gótikus Szent Jakab-templom áhítatot keltő falai között a híres Lőcsei Pál mester faoltárát csodálhattuk meg. Kora délután Szepesbélán a Szent Antal-templomot tekintettük meg. Ezután újra a Görgey-család került előtérbe. Görgőre, a család névadó birtokára látogattunk, ahol a család sírkertjét és kastélyát láttuk. Napunk utolsó állomása Késmárk volt, ahol a híres evangélikus fatemplomot és az újabb építésű, szintén evangélikus, szecessziós díszítésű templomot is meglátogattuk. Utóbbiban megkoszorúztuk Thököly Imre erdélyi fejedelem síremlékét is. A kora estét egy szabad programmal fejeztük be a városban. Vacsora után a diákok már egymást jobban megismerve egy játékestet tartottak.

felvidekisetak 03 tnKirándulásunk utolsó napján, vasárnap, már csak a könnyű, séta közbeni pihenés és a lenyűgöző természet csodálása maradt hátra. Igazán frissítően és üdítően hatott a Csorba-tó és környéke, mialatt körbesétáltuk. Utolsó programként Újtátrafüredre látogattunk el, ahol a város alapítójának, Szontágh Miklósnak, a magashegységi klímaterápia hazai úttörőjének életét ismerhettük meg.

Élményektől, érdekességektől és csodás látnivalóktól eltelve vasárnap délután hazaindultunk. A hosszú hazaút után fáradt testtel, de lélekben felfrissülve és megújulva érkeztünk vissza iskolánkba. Mindannyian úgy éreztük, hogy megérte részt venni ezen a kiránduláson is.

Kovács István


 Copyright © 2006-2020 Magyar Tannyelvű Magán-Szakközépiskola. Minden jog fenntartva.

Az oldal Firefox-ra optimalizált. Készítette: G-Kreativ Kapcsolat: Admin