BarlangászA Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskolában járt Alsóbodokon Peško Péter hegymászó, barlangász és magaslati munkás. Az iskola diákjainak így 2016. február 18-án, csütörtökön délután lehetőségük nyílott az iskola előadótermében meghallgatniuk Peško Péter úr előadását.

Peško Péter előadás közbenÉlete nagy részét a magasban, vagy a mélyben tölti. Már fiatal kora óta hegyet mászik, már akkoriban megkapta a hegymászó címet.

Később a magasság helyett a megpróbálkozott a mélyben is. Barlangász lett. A Sztrázsó-hegység Barlangász Egyesület tagja már évek óta. Ha ideje engedi, akkor barlangokat kutat, ás barlangász társaival. Nemrégiben 2 barlangrendszert sikerült az egyesületnek "összeházasítaniuk".

Előadása minden diákot lekötött, engem személy szerint a mészkőképződményekről készült fotói és videó felvételei nyűgöztek le. Ezek közül egy párat el is hozott, amit a közönség soraiba adott, hogy szemügyre vehessük, ezek mellett a felszerelésit is körbe adta. Érdeklődve figyeltük mi minden tartozik az alapfelszereléshez egy barlanglátogatáshoz, vagy épp egy sziklamászáshoz. Megmutatta a kötélcsomózás több fajtáját. Elmondta, hogy zseblámpa nélkül soha ne induljunk barlangot kutatni, sőt ha módunkban áll kettő lámpát vigyünk magunkkal.

Elmesélte egyik szerencsétlen találkozását egy barlangi pókkal, aminek a csípése két napig tartó negyven fokos lázat okoz, de a csípés akár végzetes is lehet.

Megtudtuk, hogy rengeteg barlangot tartanak számon Szlovákiában, ezek közül pedig mind védett. Vannak köztük fizetetten látogatható barlangok, turistabarlangok.

Már most próbálja öregbíteni családja körében szenvedélyeit, hisz lánya még csak 8-9 éves, de már most apukájával tart egy-egy hegymászáskor.

Összességében mindenkinek tetszett az előadás, remélem, még lesznek ilyen és ehhez hasonló élményeink. Peško Péter úrnak pedig sok sikert kívánunk a továbbiakban, és köszönjük megtisztelő látogatását.

Sádovsky Veronika 1. osztályos tanuló
[Képgaléria]

 Copyright © 2006-2020 Magyar Tannyelvű Magán-Szakközépiskola. Minden jog fenntartva.

Az oldal Firefox-ra optimalizált. Készítette: G-Kreativ Kapcsolat: Admin