norvegia c 3 tn1Manapság sok ember álma, hogy utazhasson. Legyen szó Európáról vagy az egész világról – mindig jó látni más tájakat, környezetet, szokásokat, embereket.
Ezért örülök én is annak, hogy - diáktársammal és tanárommal együtt - részt vehettem a BLUE TRIP NORWAY 2015 projektnek köszönhetően egy norvégiai tanulmányúton.

 

 

Május 27-én már hajnalban indultunk, hogy időben ott lehessünk Bécsben, a Schwechat repülőtéren. Számomra ez kiváltképp érdekes utazás volt, mert ezelőtt még sosem ültem repülőgépen. norvegia c 1 tnA megérkezés után rögtön a szállásra mentünk, a Haraldsheim Youth Hostelbe, majd a Szlovák Nagykövetségre, ahol František Kašický nagykövet úr fogadott bennünket. Mesélt kicsit az országról, a szokásokról, a Nagykövetség működéséről és feladatairól, majd elindult velünk a Vigeland Szoborparkba. Megmutatta a királyi palotát is és elvitt a kikötőhöz, ahol együtt csodáltuk a tengert.

norvegia c 2 tnMásnap reggel a Nansen Parkba vezetett utunk, ahol a vezetőnk elmesélte, miért is olyan jelentős a park, illetve maga a félsziget is. Ezen a területen ugyanis egy modern várost terveznek kiépíteni, ahol az ún. ökologikus házak épülnek, a park pedig a zöld és a kék elvét követi. Ez annyit jelent, hogy külön figyelmet fordítanak arra, hogy a területen legyen elég folyó, illetve tó, ahová folyhat az esővíz; ugyanakkor fontosak számukra a zöld övezetek, parkos részek, ahol az állatok élhetnek.

norvegia c 3 tnDélután a Fram Múzeumba mentünk, ahol megtekintettünk két kiállított hajót. A nagyobbik nyitva állt a látogatók számára, tehát felmehettünk a fedélzetére is és a kabinokat is szemügyre vehettük. A múzeumtól visszahajóztunk a városközpontba, onnantól pedig kezdődött a szabad program.

Pénteken az NVE épületében tartottak számunkra előadásokat az esővíz felhasználásáról, ahol többek között szó esett a zöld tetőkről is. Később pedig rajtunk, diákokon volt a sor, hogy előadjuk a prezentációkat, amelyeket otthon készítettünk. Ezek után bemutatták nekünk, miként is működnek a zöld tetők. Két kicsi tetőfelületet kellett megfigyelnünk: az egyik egyszerű cserepes tető volt, a másik pedig mohával befedett zöld tető. A második alig eresztette ki a szimulált esővizet, míg a cserepes tetőről az összes víz lefolyt.

norvegia c 5 tnnorvegia c 4 tnA délutáni órákban a Holmenkollen síugrópályát látogattuk meg. Egy lifttel felmentünk a legtetejére, ahol szó szerint lenyűgözött a csodás kilátás.

Szombaton már indultunk is haza, amit személyesen nagyon sajnáltam, mert Norvégia elvarázsolt, szívesen maradtam volna még ott egy kis ideig. Tudtam gyakorolni az angol nyelvet, ráadásul sok nagyszerű élménnyel lettem gazdagabb. A jövőben még szívesen térnék vissza ebbe a csodás országba.

Brath Dominika, 2. osztályos tanuló

norvegia c 6 tn norvegia c 7 tn norvegia c 8 tn norvegia c 9 tn
norvegia cp 1 tn norvegia cp 2 tn


Copyright © 2006-2023 Magyar Tannyelvű Magán-Szakközépiskola. Minden jog fenntartva.

Az oldal Firefox-ra optimalizált. Készítette: G-Kreativ Kapcsolat: Admin