Riminiben nemcsak bikiniben

Minden évben több oktatási pályázat is elbírálásra kerül, s nyertesei élvezhetik a pályázathoz tartozó mandátumokat. A Leonardo da Vinci projekt egy olyan pályázati lehetőség, melynek keretén belül az illetékes szerencsés egy idegen országban szerezhet munkatapasztalatokat.

Az Alsóbodoki Magyar Tanítási Nyelvű Magán-szakközépiskola 5 diáklánya, s 1 tanárnője élhetett ezzel a nem mindennapi lehetőséggel. Én is azon szerencsések közé tartoztam, akik az olaszországi Riminiben tölthettem 3 hetet.
Az iskolai 3 fordulós kiválasztás alapján kerültem be az öttagú csoportba. Szeptember 4-én vette kezdetét az utazás, s a 12 órányi táv sem szegte kedvünket. A helyi szervezőiroda, a Sistema Tourismo munkatársai már vártak minket kijelölt szálláshelyünkön, a Bengasi hotelben. Három héten keresztül ezen iroda alkalmazottai voltak számunkra a biztos pont, ők segítettek bennünket a munkameghallgatásokon, bemutatták nekünk a várost, és minden kérdésünket próbálták megválaszolni. Érkezésünk első napjaiban beosztottak bennünket majdani munkahelyeinkre. Hotelekben, irodákban helyezkedtünk el, s 20 napon keresztül töltöttük ott időnk nagy részét. Természetesen volt szabadidőnk is, amikor élvezhettük az akkor még meleg napsugarakat, alkudozhattunk a tengerpartokon gyakran megjelenő néger árusokkal. Hétvégenként kirándulásokat szerveztek nekünk, így ellátogathattunk a mozaikjairól híres Ravennába, a vízre épült Velencébe és Olaszország egyik miniállamába, San Marinóba. Számomra mindegyik hordozott magában egyfajta vonzerőt, de leginkább Velencét kedveltem meg, melynek a közhiedelmekkel ellentétben nem volt halillata.
Sokan kérdezhetik magukban, hogyan boldogultunk az idegen nyelvvel? Mindnyájan ismertük az angol nyelv alapjait, amivel tökéletesen boldogultunk a munkahelyeken. Egyébként az olaszok zöme az idegen nyelvek tanulása terén nem áll a helyzet magaslatán. Mentalitásuk is teljesen eltér a nálunk megszokottól. Az „úgy készülődsz, mint a menyasszonyok” szólás bármelyikükre ráillik. Még az üzleti életben is akár másfél órás késésekkel számolhattunk. Az élelmiszerboltok nyitási ideje sem volt elhamarkodva: 10 óránál korábban nem nyitottak ki.
Egyik nap hatalmas meglepetésünkre magyar szavak hangzottak el mögöttünk: a hotel egyik takarítónője volt az. Luci romániai származású, s rendkívül segítőkész hölgy, akivel sok időt töltöttünk el, s a kapcsolat azóta is fennmaradt.
A 3 hét leteltével certifikátumokat kaptuk az elvégzett munkánkról, és további elismervényeket is a munkaadóinktól. A helyi szervezőség pedig egy Europass elnevezésű bizonyítványt állít ki valamennyiünknek. Ezen okiratok segítséget nyújtanak majd a könnyebb munkahelyi elhelyezkedésben is.
Rendkívül szerencsésnek érzem magam ezért a lehetőségért, s csak biztatni tudok mindenkit, hogy éljenek a felkínált pályázati lehetőségekkel, mert efféle tapasztalatokra másképp nem tehetnek szert.

Baka Veronika, 4. osztályos tanulóCopyright © 2006-2023 Magyar Tannyelvű Magán-Szakközépiskola. Minden jog fenntartva.

Az oldal Firefox-ra optimalizált. Készítette: G-Kreativ Kapcsolat: Admin