Aktuális...

Nincsenek események

Naptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

A médiából...

mediaklikk hu

IES-video

iesprez hu 168x126

Kisfilm

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Lengyelországban jártunk

        Az alsóbodoki Magán Szakközépiskola ahazai magyar kisebbség felső végvárát képező Nyitra megyében a legészakibbfekvésű magyar tannyelvű középfokú oktatási intézményt jelenti.A Zobor-vidéki községben végső nyugalmat lelt mártírgróf, politikus Isten Szolgája Esterházy János imáink szerint közben jár az egész Kárpát-medence magyarságáért és népeinek megbékéléséért. Közelsége és gondoskodása számunkra is áldásos eseményekkel indította el a 2019/2020-as tanévet.

Az Isten úgy gondolta, hogy hordót akar mosni és el kezdett esni. Az égiek bőségét érezzük kisiskolánkon, annyi jó hullik ránk idén szeptembertől. Már az évkezdet napján az aszály utánmegeredt szakadó esővel is ezt hangsúlyozta fenntartónk Paulisz Marián, az alapító fia. A megújulás jegyében állt fel a három új pedagógussal és Patay Péter személyében új igazgatóval kiteljesedő vezetőségi kar. A diákság nagy lelkesedéssel választotta meg a diákönkormányzat új elnökét, aki az iskolai és kollégiumi élet igazán tevékeny szervezőjének bizonyul. Talán idegenforgalmi szakirányultságunk révén is, a környezeti táj, a helyi hagyományok és a nemzeti önazonosság motívumainak ismerete, szeretete és megtartartása iránt egyaránt nagy érdeklődés mutatkozik fiataljainkban.

        A keresztény Zoboralja méltán alapozhat az iskolai közösségre, ahol nemcsak elméleti hitoktatás folyik, hanem önkéntes alapon énekcsoport is működik, ill. lektori szolgálattal járulnak hozzá a tanulók a hónap első szerdáin bemutatott szentmisékhez az Esterházy János Zarándokközpontban.

      Az együvétartozás érzése a hit ajándékán kívül a múlt eseményeivel is képes összefűzni a sorsokat. Az aradi tizenhármakról és az ´56-os forradalom hőseiről idéztük fel emlékeinkben, hogy  az ő nevük, bátorságuk és mélységes hazaszeretetük által, örökre beivódott a magyar történelembe.A tantermünk falai közt gyújtott gyertyák meghitt köre és a szombathelyi testvériskolánkkal, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal jelent formáló erővé kovácsolódott tömeg szülte a fenti gondolatokat.

Persze néha tőlünk függetelenül tapasztalható körülmények is eredi ötleteket hoznak, mint az ősz a természet  változásainak különös játékait, eztmi is élvezhetjük és mulathatunk egy nagyot, amolyan igazán kísértetieset!Így tartottunk a szünet előtti napokban egy jelmezes halloweeni bált.

Az erdei kísértetlényekről szóló kollégiumi sztorizgatásokhoz akár az is alapot nyújthatott, ha a bentlakók felidézték és fantáziájukkal kiszínezték az első három évfolyam zobori túráját. A hegyre napi szinten rátekintő ember kíváncsisággal vágyik meglátni, milyen lehet odafent a csúcson, milyen lehet végre lefelé nézni onnan, és bizony először látni a kitárulkozó Nyitra városát és Zoboralját, leírni másképp nem is lehet, csak elsőseink őszintéségével: a kilátás eszméletlen jó volt!

Az egészségtudatos életmód kulcselemeként tekintünk a mozgás örömének kialakítására és igénnyé formálására diákjainkban, ami olykor kényelmi kikapcsolódással is párosul. A ballagszemcseiwellnes- és termálfürdő forró gyógyvizében merülve töltekeztek a jelentkezők a védekezőképességet próbára tevő hideg időjárás megérkezte előtt.

A hazai turizmus tágabb értelmezése lehetőségén, Mindenszentek ünnepének békés otthonléte után szeretteinkkel, Magyarország fővárosába  utaztak azelső éves tanulók, hogy négy napig barangolhassanak Budapest természeti kincsei közt. A Határtalanul program másodjára kötött össze bennünket a Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolával, mely ismét szívélyes fogadópartnerünknek bizonyult. A gödöllői kastély káprázatos pompája, a történelmi budai várnegyed sétái és a János-hegyi Erzsébet kilátó szemet-lelket gyönyörködtető élményt hagytak mindannyiunkban.

            A közösségi létforma, az együttélés, az emberi csoportok szervezése és összehangolása olyan 21. századi társadalmi igények, amelyeket nem pusztán sikeres és naprakész idegenforgalmi szakemberekként támasztanak a ma embere felé, mi azonban kiemelt szempontok közé soroljuk az élményalapú oktatás, a mindennapi életbe történő beilleszkedés, a hasznos munkavállalás és a boldog jövő építése fényében.

      2019. november 19-20-21-e között a Nyitott Napok Hetén szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, hogy akár élőszóban is beszélgethessenek az olvasottakról, és mindenekelőtt meggyőződhessenek az alsóbodoki Magán Szakközépiskolában folyó oktatás minőségi voltáról, részletesen megismerhessék szakirányultságunkat és az általunk kínált tantárgyak révén szerezhető végzettség pontos képesítését, valamint a hozzá vezető utat, a tanár-diák kapcsolatban megvalósuló tanmenetet.

Megjegyzés: A dőlt betűvel szedett idézetek a diákok tollából származnak. Beszámolóik hozzáférhetők az iskolánk honlapján.

Csölle Stefánia, az iskola tanáralink ora hu1 fnaptarcsengetes

 

 

banner_zobor

 

 TÁMOGATÁS:

 

Ma 2024. június 20., csütörtök, Rafael napja van.
Holnap Alajos és Leila napja lesz.
Gratulálunk!
EJ 1

Ki van jelen

Oldalainkat 59 látogató böngészi

Támogatóink

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Rólunk írták

vaol logo5

Rólunk írták

Rólunk írták

Rólunk írták

Képek...

...rólunk, iskolánkról

Iskola P9090178 logo P9090179 logo P9090182 logo P9090184 logo P9090187 logo P9090192 logo P9090200 logo
P9090206 logo P9090209 logo P9090210 logo Kollégium Kollégium P9090214 logo P9090215 logo P9090225 logo
- Foto: Dömötör Ede -
Copyright © 2006-2024 Magyar Tannyelvű Magán-Szakközépiskola. Minden jog fenntartva.

Az oldal Firefox-ra optimalizált. Készítette: G-Kreativ Kapcsolat: Admin